UV osvětlení

UV svítidla jsou charakteristická svou vysokou svítivostí. Vyzařují velice intenzivní UV světlo temně modré barvy, díky němuž je možné za pomoci třeba i jediného zdroje osvítit velmi rozsáhlé prostory.

Na UV světlo rovněž reagují všechny předměty vyrobené z UV aktivního materiálu – při kontaktu s tímto zářením se rovněž rozsvítí.

Díky této zdánlivě magické vlastnosti jsou UV svítidla i rekvizity zhotovené z UV aktivních materiálů velmi častým a oblíbeným doplňkem nejrůznějších party, diskoték a dalších zábav.

Na trhu tedy najdete nejen celou řadu svítidel a UV světelných zdrojů jako jsou UV zářivky a žárovky, ale například i UV aktivní barvy, které lze aplikovat na textil a vytvořit si tak na diskotéku úchvatné světélkující tričko. Dále objevíte celou řadu nejrůznějších neonových trubic, barevných filtrů či speciálních lamp, díky nimž je dokonce možné kontrolovat pravost bankovek.

 UV reflektory ale samozřejmě zdaleka nemusí být využívány pouze jako rekvizita zábavního průmyslu. Jak už jsme se zmínili, jedná se o svítidlo, které svou mimořádnou intenzitou dokáže nasvítit i obdivuhodně rozsáhlé prostory. Díky této vlastnosti se často používá k osvětlení větších veřejných nebo komerčních prostor, ale nevylučuje se ani jejich použití v domácnosti. Většina těchto svítidel je velmi snadno instalovatelná a seženete je v mnoha různých variantách i velikostech. Nejvíce se používají UV zářivky.

Z výrobců se produkci UV svítidel věnují například firmy Eurolite, Omnilux, QTX nebo v neposlední řadě Sylvania. Eurolite pak provozuje i výrobu už výše zmíněných UV dekoračních doplňků, které lze hojně využít v oblasti zábavního průmyslu.

Cenově jsou UV svítidla a zdroje velmi rozmanité. Najdete vše od UV žárovek v ceně několika desítek korun až po mohutné reflektory s obdivuhodným výkonem, které se vyšplhají až na několik tisíc korun.