Světelné efekty

Jak stoupá náročnost a mnohdy i počet konzumentů zábavy v hudebních barech, tanečních klubech a podobných zařízeních, snaží se i jejich provozovatelé zajistit ty nejvelkolepější zvukové, ale i světelné efekty.

V rámci světelné techniky dnes již najdeme na trhu naprosto nepřeberné množství všech nejrůznějších zařízení, které dokážou každé zábavě dodat tu pravou náladu. Mohou to být například projektory vysílající dlouhé světelné paprsky, které tančí po parketu spolu s účastníky diskotéky, otáčivé světelné koule, jež dodají celé místnosti skvělý centrální efekt nebo například i měniče barev, které přinesou skutečně veselou, ale mnohdy i velmi elegantní atmosféru.

Tak jako všechna odvětví, která využívají jakékoli světelné techniky, tak už i zábavní průmysl objevil výtečné vlastnosti úsporných LED diod. Setkáte se tedy také LED světelnými efekty, které svou povahou často kopírují efekty klasické, vynikají ale svou neuvěřitelnou úsporností při obdivuhodné svítivosti. Stejně tak jsou u LED diod téměř nulové jakékoli náklady na údržbu, díky čemuž se tato technologie stala celosvětově velmi oblíbenou.

Na obdobné rozdělení narazíte i v případě měničů barev. Měniče barev ve většině případů využívají technologie RGB míchání barev, často ale bývají vybaveny také DMX ovladači a disponují tak například i schopností přizpůsobit onu barevnou světelnou show aktuálnímu rytmu hudby.

Měniče barev pohodlně pořídíte také v provedení s LED diodami. Na trhu se vyskytují ve formě nejrůznějších trubic, ale i otáčivých koulí.
Obě varianty měničů barev, tedy klasické měniče i modely vybavené LED diodami najdete v nespočtu nejrůznějších provedeních, mnohdy se jedná o velmi stylový a originální design, který ocení nejen provozovatelé komerčních zábavních center – bez úspěchu nezůstanou ani nenároční laici, kteří chtějí originálním způsobem oživit zábavy konané u nich domova, případně nějaké ty firemní večírky.

Další skupinou světelných efektů jsou již profesionálnější zařízení, tzv. světelné  skenery. Které dokáží zobrazovat i různé tvary a lze je programovat. dále nasledují lasery jako vhodný doplňek světlným efektům, nesmíme zapomenout ani na klasické majáky, zrcadlové koule, LED UV lišty nebo stroboskopy.