Stroboskopy, majáky, plazma efekty

Zábavní průmysl, podobně jako většina ostatních odvětví lidské činnosti neustále vylepšuje stávající a hledá nové technologie, jakými by ještě více pobavila a nadchla své diváky.

Na žádné moderní diskotéce dnes nesmí chybět světelná technika zajišťující tu pravou show. Podívejme se nyní blíže na některé z těch poněkud agresivnějších, ale velmi oblíbených světelných zařízení.

Stroboskopy

Prvotním úkolem stroboskopu je vytvářet v rámci taneční či jiné pohybové zábavy dojem, že pohyb osob je poněkud zpomalený, případně trhaný. Stroboskop, neboli stroboskopická lampa vysílá ve velmi rychlém sledu jednotlivé skupiny záblesků. Ty, pokud jsou vhodně sladěny s hudbou či pohybem daných osob mohou v divákovi vytvářet iluzi, že pohyb, který pozoruje je skutečně trhaný nebo zpomalený, chvílemi i jako by zastavený.

Aby byl stroboskop s okolním děním správně „sladěn“, prodávají se k těmto lampám rovněž stroboskopové ovladače. Jsou to pak především ovladače zvukové, tedy takové, které dokážou přizpůsobit pohyb a intenzitu záblesků rytmu hudby. Zvuk z okolí se snímá prostřednictvím mikrofonu propojeného s ovladačem.

Stroboskopy jsou samozřejmě k dostání v mnoha různých tvarech i barevných variantách, hitem jsou pak vysoce úsporné LED stroboskopy, které provozovateli takové show ušetří nezanedbatelné náklady. Levnější varintou pro domácí použití mohou být také strobo žárovky.

Majáky

Majáky jsou poněkud zvláštním typem zařízení světelné techniky, obzvláště může mnohé z nás překvapit, potkáme-li je v rámci nějaké zábavní akce nebo například ve výloze se zbožím. Právě takové majáky už ale vůbec nejsou výjimkou.

Je samozřejmé, že maják určený pro komerční účely či pro zábavní průmysl skutečný, například policejní maják pouze imituje. Na hudebních zábavách „divočejšího“ charakteru, u vchodu do tanečního klubu, případně ve výloze obchodníka, který chce na cosi upozornit není toto extravagantní osvětlení výjimkou.

Plazma efekty

Další skupinou dekoračního párty osvětlení mohou být plazma efekty. Setkáváme se většinou s plazma koulemi reagujícímu na hudbu, ale i dotek. Další skupinou jsou plasma disky v různých barevných provedeních. V obou případech se jedná o magické světelné efekty vhodné i pro domácí dekorativní osvětlení.