Reflektory

Reflektor zůstává stále asi tím nejznámějším a nejrozšířenějším zařízením v rámci veškeré světelné techniky. Bezesporu je tomu tak i díky univerzálnosti jeho použití – reflektory zkrátka slouží ke směrovému osvětlení jakéhokoli prostoru.

Za samotným světelným zdrojem bývá v reflektoru umístěno duté zrcadlo, nejčastěji ve tvaru paraboly. Dále je reflektor tvořen krycím sklem a často i ochrannou mřížkou.

Reflektory tedy najdou uplatnění prakticky ve všech oborech lidské činnosti. Zábavní průmysl pak využívá reflektorů určených například k osvětlování divadelních či jiných jevišť nebo televizních studií. Reflektory mohou ale vytvářet také párty osvětlení a celou řadu nejrůznějších efektů na diskotékách a v hudebních či tanečních klubech. Do této skupiny patří například i speciální „oslepující“ reflektory, takzvané blindery. Obyčejné reflektory je také možné upravovat za pomoci nejrůznějších druhů příslušenství, například barevnými filtry anebo rozličnými rámečky.

K cenově nejdostupnějším modelům, které dokáží naprosto dostatečně osvětlit prostory klubů, diskoték a dalších zařízení, patří stále velmi oblíbené PAR reflektory. Z PAR reflektorů bez problému seženete jak zařízení závěsná, tak i podlahové modely, které lze bohatě využít například právě na jevištích divadel anebo během jiných představení. Většina PAR reflektorů sama o sobě vyzařuje barevně neutrální světlo, které lze přeměnit v barevné za použití barevného filtru, sklíčka umisťovaného před zdroj reflektoru.

Další generací PAR reflektorů je pak jejich vylepšená úspornější verze, LED PAR reflektory. Ty využívají veškerých výhod LED diod a utvářejí tak zařízení ještě lepších vlastností než samotný PAR reflektor. Mnohé z modelů LED reflektorů jsou navíc vybaveny i mikrofonem, který dokáže zajistit ovládání reflektoru hudbou.

Existují rovněž speciální UV reflektory vyzařující černé UV světlo. Tyto reflektory se doporučuje kombinovat s UV aktivními pdekoračnímu prvky, jsko jsou umělé rostliny, trubice, provazy, nebo pro nasvícení malby UV barvou.