Lasery

V širším smyslu označujeme jako laser zdroj světla, který vyzařuje velmi úzké svazky paprsků. Laseru využívá v nejrůznějších modifikacích jako velmi moderního a pokročilého nástroje například medicína, ale i celá řada výrobních nebo bezpečnostních technologií.

V zábavním průmyslu narazíme na takzvané efektové lasery, které mohou být původci nejrůznějších laserových světelných show anebo zkrátka jen zajišťují působivé světelné efekty na diskotékách, v nejrůznějších hudebních barech a celé řadě dalších zařízení.

Efektové lasery se dnes již vyrábějí v nespočtu různých provedení: v atraktivních barvách či stylovém designu. Narazíte také například na dvojité efektové lasery.

 Efektový laser určený pro využití v zábavním průmyslu je často vybaven určitým počtem předem naprogramovaných obrazců, které navzájem střídá a v různých trajektoriích je vysílá po celé místnosti. Modely určené primárně do tanečných klubů, na různé diskotéky či do zábavných barů disponují také vestavěným mikrofonem, který snímá zvuk (hudbu) z okolí a jejímu rytmu přizpůsobuje i světelnou show, která se tak stává velmi působivou.

Produkcí efektových laserů pro zábavní průmysl se zabývají například světoznámé značky Eurolite, QTX, eLite nebo i BeamZ.

Cenově se efektové lasery vyrábějí ve skutečně velmi širokém rozpětí. Nejlevnější a tím i nejdostupnější laser, kterým můžete zpříjemňovat párty konané u Vás doma anebo v jakýchkoli spíše menších prostorách seženete v ceně kolem 1 500 korun, kdežto laserová „děla“ určená zdatným profesionálům pro široké využití v komerční oblasti se vyšplhají i přes 200 tisíc korun.